Hoe iemand aan een rol toewijzen of uit een rol verwijderen?
Hoe iemand aan een rol toewijzen of uit een rol verwijderen?
Karolina Krawczyk avatar
Geschreven door Karolina Krawczyk
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Holaspirit biedt organisaties de mogelijkheid om te bepalen hoe roltoewijzingen moeten verlopen en welke rollen binnen elke cirkel kunnen worden toegewezen.

Ga naar:

Welke opties bestaan er om leden toe te wijzen aan rollen?

Er bestaan 3 opties voor het toewijzen van rollen aan de leden van je organisatie:

1. Een rol is belast met de toewijzing van leden aan rollen binnen de cirkel

Gewoonlijk is in een op rollen gebaseerde organisatie de cirkel lead belast met de toewijzing van niet verkozen rollen. Een beheerder kan in de cirkelinstellingen de rol toewijzing definiëren. Het is mogelijk om elke rolsjablonen in te stellen als rol die belast is met de toewijzing van cirkelleden aan rollen binnen de cirkel.

Met deze instelling kunnen leden van de organisatie ook solliciteren naar rollen. (Meer lezen)

2. Alle leden van een cirkel kunnen vrijwillig toetreden tot rollen

Als er geen rol belast is met het toewijzen van rollen in de cirkel, dan kunnen alle leden van een cirkel toetreden tot een rol.

3. De rol is verkozen

Voor sommige rollen kan het nodig zijn dat één of meer cirkelleden door de cirkel worden verkozen in plaats van toegewezen. Deze rollen worden verkozen door de governanceprocedure te volgen, hetzij tijdens een cirkeloverleg, hetzij via een voorstel buiten een overleg om.

Opmerking: in de cirkelinstellingen voor de organisatie kun je inschakelen dat alle rollen in je organisatie verkozen worden.

Tip: Cirkelinstellingen kunnen op organisatieniveau worden vastgelegd voor de regels die voor alle cirkels binnen de organisatie gelden, of ze kunnen worden gepersonaliseerd op cirkelniveau als de cirkel anders tewerk wil gaan. Zo wordt de cirkel onafhankelijk van de in Beheer vastgelegde instellingen.

Hoe een lid toewijzen aan een rol?

Basisvereiste: Afhankelijk van de cirkelinstellingen moet je de verantwoordelijke rol of een lid van de cirkel zijn om leden te kunnen toewijzen.

Opmerking: Er kan meer dan één lid aan een rol worden toegewezen.

Als er geen rol is die belast is met de toewijzing:

• Ga naar de rolpagina.

• Klik op + Lid toevoegen.

• Scroll door de lijst met alle leden of zoek ze op naam

• Klik op Toevoegen naast het lid dat je aan de rol wilt toevoegen

Het lid wordt standaard als kernlid aan de rol toegevoegd en krijgt per e-mail een bericht.

Vanuit de rolpagina kun je ook het volgende doen:

• Klik op de drie stippen rechts bovenaan op de pagina

• Klik op Toetreden

Je kunt hetzelfde doen vanuit de Rollenpagina van de Governance-app.

Voor verkozen rollen ga je over tot verkiezing om het lid of de leden voor te dragen die voor de rol verkozen moeten worden. De andere cirkelleden moeten instemmen met deze verkiezing.

Hoe een lid verwijderen uit een rol?

Basisvereiste: Afhankelijk van de cirkelinstellingen moet je de rol zijn die verantwoordelijk is voor de toewijzing of een lid van de cirkel om leden te kunnen verwijderen uit een rol.

• Ga naar de rolpagina

• Klik op de drie stippen rechts van het lid in kwestie

• Klik op Verwijderen uit rol

• Klik op Goedkeuren om te bevestigen

Je kunt jezelf op dezelfde manier uit een rol verwijderen. Klik gewoon op de drie stippen naast je naam en vervolgens op Verlaten.

Bij verwijdering uit een rol ontvangt het lid een bericht per e-mail.

Als het lid dat je wilt verwijderen is toegewezen aan een verkozen rol, heb je de toestemming van de cirkel nodig om hem/haar te verwijderen. Als je een lid bent dat belast is met toewijzing binnen de cirkel, kun je dit doen zonder dat je toestemming van je team nodig hebt. (Meer lezen)

Een begrenzing toevoegen aan een lid om de functie binnen de rol te verduidelijken

Als een rol meer dan één lid telt, kun je verder verduidelijken wie onder bepaalde omstandigheden belast is met de verantwoordelijkheden voor die rol. Je kunt voor toegewezen leden een specifieke reikwijdte, context of competenties definiëren.

Zo kan een Business Developer-rol met verscheidene leden een reikwijdte voor geografische gebieden hebben, zoals Franse leads, Nederlandse leads of Duitse leads.

Je kunt een Reikwijdte toevoegen wanneer je een lid toevoegt aan een rol.

Je kunt ook het lid bewerken:

• In de rollenpagina klik je op de 3 stippen rechts van het lid

• Klik op Bewerken

• Je kunt de Reikwijdte toevoegen of wijzigen

• Klik op Opslaan om te bevestigen

Niet-kernleden en hoe ze toewijzen

Alle cirkelleden worden automatisch beschouwd als kernleden van de cirkel als ze worden toegewezen in een cirkel of aan een rol.

Wat betekent dit?

Kernleden kunnen deelnemen aan de governancebeslissingen van de cirkel en aan de werkzaamheden. Ze kunnen deelnemen aan overleg, deelnemen aan het verkiezingsproces, evoluties voorstellen voor hun rollen en cirkels, werken aan projecten en nog veel meer.

Als een rol meer dan één lid telt, kun je het aantal mensen dat actief deelneemt aan de cirkel beperken om de besluitvorming vlot en snel te laten verlopen. Als de rol bijvoorbeeld wordt ingevuld door 30 leden, moeten die allemaal een stem krijgen in de evolutie van de rol of de cirkel?

Je kunt van een lid een niet-kernlid maken wanneer je een lid toevoegt aan een rol. Vink dan gewoon het vakje Kernlid uit.

Je kunt ook het lid bewerken:

• In de rollenpagina klik je op de 3 stippen rechts van het lid

• Klik op Bewerken

• Vink het vakje Kernlid uit