Hoe configureer ik de cirkelinstellingen van mijn organisatie?
Hoe configureer ik de cirkelinstellingen van mijn organisatie?

Wat zijn de cirkelinstellingen voor kernrollen, toewijzing, verkiezing en besluitvorming?

Karolina Krawczyk avatar
Geschreven door Karolina Krawczyk
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Aan de hand van de Cirkelinstellingen kun je bepalen hoe jouw organisatie functioneert. Ze worden op organisatieniveau ingesteld in het Beheermenu en gelden voor alle cirkels binnen je organisatie, behalve voor cirkels die hun eigen instellingen gepersonaliseerd hebben.

👤 Enkel Beheerders hebben toegang tot de cirkelinstellingen van de organisatie en kunnen deze beheren.

Via de cirkelinstellingen kun je het volgende configureren:

Waar beheer je de Cirkelinstellingen?

Om te bepalen hoe cirkels functioneren binnen jouw organisatie doe je het volgende:

• Klik op jouw profielpictogram en selecteer Beheer

• In het onderdeel Cirkels klik je op Cirkelinstellingen

Kernrollen binnen je organisatie bepalen

Selecteer de Kernrollen die automatisch aangemaakt (zullen) worden binnen elke cirkel van je organisatie. De rollen in het keuzemenu zijn degene die beschikbaar zijn in je Rolsjabloonbibliotheek.

Als je een Kernrol toevoegt, wordt die aangemaakt in alle cirkels van je organisatie. Als je haar hier verwijdert, wordt ze uit alle cirkels verwijderd. Let op, want de toewijzing van leden aan deze rollen gaat ook verloren.

⚠️ Belangrijk: De rollen in de andere categorieën van de cirkel kun je alleen selecteren uit de Kernrollen die je hebt vastgelegd. Zijn er geen Kernrollen, dan worden er geen rollen weergegeven.

Keuze van de links tussen de cirkels

Kies in dit deel welke Kernrollen de links zullen vormen tussen de cirkels binnen je organisatie.

• Selecteer in het eerste keuzemenu de afdalende rol die belast is met het overbrengen van de informatie uit de hoofdcirkel naar de subcirkel.

• Selecteer in het tweede keuzemenu de stijgende rol die de subcirkel vertegenwoordigt en de spanningen aankaart in de hoofdcirkel.

Opmerking: Als geen enkele rol als link fungeert tussen de cirkels, zijn de subcirkels zelfstandig en hebben ze geen vertegenwoordiger in de hoofdcirkel.

Verkozen rollen selecteren

Selecteer de Kernrollen binnen je organisatie waarvoor de leden via een verkiezing door de andere leden van de cirkel moeten worden verkozen.

Opmerking: Je kunt alle rollen binnen je organisatie laten verkiezen. Alle reeds toegewezen leden blijven dan behouden, maar nieuwe leden zullen verkozen moeten worden.

Toewijzende rol bepalen

Je kunt bepalen hoe de toewijzing binnen je organisatie gebeurt door te kiezen welke Kernrol verantwoordelijk is voor het toewijzen van leden in de cirkel.

Opmerking: Als er geen rol is ingesteld, kunnen alle leden van een cirkel leden toewijzen aan rollen.

Hoofdrollen bepalen

Bepaal welke Kernrollen je in jouw organisatie wilt uitlichten. Die verschijnen bovenaan in de rollenlijst op de cirkelpagina.

Besluitvormingsinstellingen beheren

Bepaal welke besluitvormingsmodus gebruikt wordt binnen jouw organisatie in de Besluitvormingsinstellingen binnen Beheer.

Je hebt twee opties:

• Vrije beslissingsmodus: Hiermee kunnen alle leden wijzigingen aanbrengen zonder voorafgaande goedkeuring. Alle wijzigingen worden onmiddellijk goedgekeurd en doorgevoerd.

• Beslissingsmodus op basis van toestemming: Om wijzigingen door te voeren, moeten voorstellen worden voorgelegd aan het cirkellid en om te worden goedgekeurd en uitgevoerd, mag er geen bezwaar tegen worden gemaakt.

Instellingen bepalen die door cirkels kunnen worden aangepast

Omdat niet alle teams op dezelfde manier functioneren, kunnen cirkelbeheerders de instellingen van hun cirkel aanpassen aan hun manier van werken. Dit maakt de cirkel automatisch onafhankelijk en ontkoppelt hem van de cirkelinstellingen van de organisatie. Dit betekent ook dat alle huidige en toekomstige instellingen die op organisatieniveau zijn vastgelegd niet van toepassing zijn.

Als platformbeheerder kun je kiezen welke specifieke instellingen cirkels kunnen aanpassen op hun niveau, zoals de Toewijzende rol, de Verkozen rollen en de Besluitvormingsinstellingen.

Als je een cirkelinstelling uitschakelt om deze te wijzigen, wordt deze weergegeven als vergrendeld voor de cirkel. De cirkelinstellingen van de organisatie worden namelijk standaard toegepast en kunnen niet worden overschreven.

Om een instelling in- of uit te schakelen, kun je de knop inschakelen naast Cirkelbeheerders toestaan om deze instelling te wijzigen onder de geselecteerde instelling.