Toegewezen en verkozen rollen beheren

Hoe bepaal ik welke rollen verkozen of toegewezen worden binnen mijn organisatie en binnen cirkels?

Karolina Krawczyk avatar
Geschreven door Karolina Krawczyk
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In Holaspirit kun je het volgende:

• Een rol kiezen die belast is met de toewijzing van rollen aan leden in de organisatie.

• Een of meer met toestemming verkozen rollen bepalen.

• Leden toestaan zichzelf naar eigen inzicht rollen toe te wijzen.

Platformbeheerders kunnen de cirkelinstellingen van de organisatie bepalen in Beheer.

Cirkelbeheerders kunnen de instellingen van hun cirkel personaliseren als ze willen dat de cirkel anders functioneert dan volgens de instellingen die voor de organisatie zijn vastgelegd in Beheer.

Ga naar:

Instellingen voor verkiezing en toewijzing bepalen voor jouw organisatie`

👤 Alleen Beheerders kunnen de cirkelinstellingen voor de organisatie raadplegen en beheren.

⚠️ Opgelet: Kernrollen moeten vastgelegd worden in de Cirkelinstellingen van de organisatie. Je kunt alleen rollen selecteren uit de Kernrollen die je hebt gekozen. Zijn er geen Kernrollen, dan worden er geen rollen getoond die je kunt selecteren.

Om de instellingen voor verkiezing en toewijzing van je organisatie vast te leggen, doe je het volgende:

• Klik op jouw profielpictogram en selecteer Beheer.

• Bij Cirkels ga je naar Cirkelinstellingen.

• Scroll omlaag naar Verkiezingen en toewijzing.

• Selecteer uit het keuzemenu de kernrollen die verkozen moeten worden binnen jouw organisatie. Leden zullen verkozen worden via een verkiezingsprocedure.

• Schakel de eerste keuzeknop in om van alle rollen in jouw organisatie verkozen rollen te maken (alle reeds toegewezen leden blijven verkozen leden).

• Selecteer de kernrol die belast is met toewijzing in de organisatie in het keuzemenu.

• Als je wilt dat alle leden van de organisatie zichzelf naar believen rollen kunnen toewijzen, klik je op Alle cirkelleden in het keuzemenu.

• Klik op Opslaan.

Instellingen voor verkiezing en toewijzing bepalen voor jouw cirkel

Holaspirit biedt de mogelijkheid om de rol te bepalen die verantwoordelijk is voor de toewijzing en de verkozen rollen op cirkelniveau. Met deze functie kunnen teams die op verschillende manieren functioneren binnen één en dezelfde organisatie naast elkaar blijven bestaan.

👤 Enkel cirkelbeheerders hebben toegang tot de instellingen van hun cirkel en kunnen die beheren.

• Ga naar de cirkelpagina.

• Klik op de 3 stippen rechts bovenaan en selecteer daarna Instellingen.

• In het tabblad Algemeen ga je naar Verkiezingen en toewijzing.

Opmerking: De keuzemenu's tonen alleen de rollen in de cirkel.

• In Verkozen rollen selecteer je één of meer rollen waarvoor de leden verkozen moeten worden door de andere cirkelleden. Als er geen rollen verkozen hoeven te worden, laat dit dan leeg.

• In het onderdeel Toewijzing:

• Als er een rol belast is met de toewijzingen binnen de cirkel, selecteer die dan in het keuzemenu.

• Is geen enkele rol belast met de toewijzing, dan kunnen alle cirkelleden zich de rollen binnen je organisatie toewijzen.

• Klik op Opslaan om de aangebrachte wijzigingen te bevestigen.

⚠️ Opgelet: Wanneer de cirkelinstellingen op cirkelniveau worden gewijzigd, sluit de cirkel niet langer aan bij de cirkelinstellingen van de organisatie in Beheer. Alleen Beheerders kunnen deze instellingen opnieuw doen aansluiten met die van de organisatie in het Cirkeldashboard.

Daardoor gaat de aansluiting met de cirkelinstellingen van de organisatie verloren en verschijnt dit bericht.