Hoe organiseer je een verkiezing voor een verkozen rol?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In een flexibele of zelfsturende organisatie kun je over de toewijzing van een rol beslissen door de leden ervan te verkiezen.

Basisvereiste: Eerst moet je bepalen welke rollen verkozen worden in de cirkelinstellingen van de organisatie in Beheer of in de cirkelinstellingen.

Ga naar:

Verkiezing tijdens een overleg

Je kunt een verkiezing houden tijdens een overleg van de cirkel waar de verkozen rol deel van uitmaakt (doorgaans tijdens roloverleg).

Basisvereiste: Om aan het overleg en de verkiezing en stemming deel te nemen, moet je lid zijn van de cirkel.

De verkiezing wordt verwerkt als een agendapunt, dus moet het overlegsjabloon de stap Agenda bevatten om stemming mogelijk te maken.

De overlegsecretaris is belast met het volgen van de verkiezingsprocedure op het platform en het tellen van de stemmen om deze goed te keuren.

Zodra de verkiezing als agendapunt is toegevoegd, doe je het volgende:

• Klik op Overlegresultaten toevoegen.

• Selecteer Verkiezing.

• Selecteer in het keuzemenu de rol waarvoor de verkiezing wordt georganiseerd.

• Om een lid toe te voegen klik je op Lid toewijzen en selecteer je het voorgedragen lid dat verkozen moet worden. Het nieuw toegevoegde lid verschijnt in het groen.

• Om een lid te verwijderen, klik je op Verwijderen naast de naam. De verwijderde leden verschijnen dan in het rood. Klik op Opnieuw toewijzen om het lid weer toe te voegen.

• Klik op Selecteer een einddatum en kies de termijn voor alle verkozen leden (optioneel).

• Klik op Opslaan om te bevestigen.

• Klik op Goedkeuren om de verkiezing af te sluiten en het punt te verwerken.

Tip: Verkies je verschillende leden, voeg dan een bevoegdheidsgebied toe om hun functie in de rol te specificeren.

Als een cirkellid het verkiezingsvoorstel al heeft opgeslagen of ingediend, maar het met de cirkel wil bespreken, kan hij of zij het voorstel importeren om het tijdens het overleg te behandelen. (Meer lezen)

Zodra de verkiezing is afgesloten en het item is goedgekeurd, wordt het verkozen lid in real time aan de rol toegewezen.

Verkiezing via een voorstel buiten een overleg om

Basisvereiste: De besluitvormingsmodus op basis van toestemming moet worden geactiveerd voor de organisatie of de cirkel waarin het voorstel wordt ingediend.

Om een verkiezingsvoorstel voor te leggen aan je team, doe je het volgende:

• Ga naar de rolpagina.

• Klik op Lid nomineren.

• Om een lid toe te voegen klik je op Lid toewijzen en selecteer je het voorgedragen lid. Het nieuw toegevoegde lid verschijnt dan in het groen.

• Om een lid te verwijderen, klik je op Verwijderen naast de naam. De verwijderde leden verschijnen dan in het rood. Klik op Opnieuw toewijzen om het lid weer toe te voegen.

• Klik op Selecteer een einddatum en kies de termijn voor alle verkozen leden (optioneel).

Van hieruit kun je het volgende doen:

• Klik op Indienen en stuur het verkiezingsvoorstel naar je cirkel. Je kunt je voorstel volgen bij Ingediende voorstellen in de Voorstellen-app.

• Klik op Opslaan als voorstel om je voorstel op te slaan in Mijn voorstellen in de Voorstellen-app. Van daaruit kun je het op een later tijdstip bekijken, wijzigen en indienen.

Als alle leden van de cirkel hebben gestemd of de deadline voor de stemming is verstreken, wordt het verkozen lid toegewezen aan de verkozen rol.