Hoe zet je een cirkel om in een rol (en omgekeerd)?
Philippe Pinault avatar
Geschreven door Philippe Pinault
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een rol kan tot een cirkel worden uitgebreid of door beheerders en leden van de cirkel weer tot een rol worden teruggebracht.

⚠️ Opgelet: Door een cirkel te herleiden tot een rol worden alle projecten, checklists, indicatoren en overlegverslagen van de betreffende cirkel verwijderd.

Ga naar:

Een rol omvormen tot een cirkel vanuit de Governance-pagina

Basisvereiste: Je moet lid zijn van de cirkel waar de rol deel van uitmaakt.

In de Governance-app doe je het volgende:

• Ga naar de pagina of de rol of cirkel die je wilt omvormen.

• Klik op de 3 stippen rechtsboven op de pagina.

• Selecteer Cirkel herleiden tot een eenvoudige rol of Deze rol uitbreiden tot een cirkel.

• Als kernlid van de rol die wordt uitgebreid, kun je op Goedkeuren klikken om de wijzigingen toe te passen zonder dat je toestemming van andere leden nodig hebt. Je kunt deze evolutie ook opslaan als een voorstel in de Voorstellen-app om later te evalueren en voor te leggen aan je cirkeloverleg.

• Als je geen kernlid bent van de cirkel die wordt uitgebreid, kun je dit voorstel indienen bij je cirkel of opslaan in je Voorstellen-app om het later asynchroon of tijdens een overleg te bekijken en in te dienen.

Opmerking: Door de rol om te vormen tot een cirkel worden de kernrollen in de beheerinstellingen van de organisatie automatisch aangemaakt binnen de nieuwe cirkel.

Meer informatie over het aanmaken, indienen en volgen van voorstellen vind je in dit artikel.

Een cirkel omvormen tot een rol tijdens een overleg

Overleg biedt een forum om veranderingen in de structuur binnen de organisatie en haar cirkels te bespreken. Roloverleg is meestal de beste plaats om dit soort evoluties te onderzoeken.

Basisvereiste: Het overlegsjabloon moet de stap Agenda bevatten en het vakje Governanceresultaten moet worden aangevinkt.

Opmerking: Om een cirkel in een overleg te herleiden tot een rol, moet het overleg geopend zijn voor de cirkel die de subcirkel bevat die je wilt herleiden tot een rol (lees daarvoor dit artikel).

In het overleg doe je het volgende:

• Selecteer de cirkel die je wilt omvormen in het keuzemenu.

• Klik op Opslaan.

• Klik op Goedkeuren.

Zodra het overleg is afgesloten, wordt de tijdens het overleg verwerkte evolutie toegepast op de organisatie.