Wat zijn besluitvormingsinstellingen?

De verschillende opties voor het besluitvormingsproces van je organisatie

Karolina Krawczyk avatar
Geschreven door Karolina Krawczyk
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om te kunnen ontwikkelen en groeien, moet je organisatie beslissingen nemen. Met Holaspirit kun je kiezen uit twee besluitvormingsmodi om beslissingen in alle transparantie te kunnen nemen.

Ga naar:

Besluitvorming op Holaspirit

In Holaspirit kun je beslissingen nemen om de structuur van je organisatie verder uit te bouwen via de governance (rollen, cirkels en domeinafspraken).

Je kunt voorstellen indienen of wijzigingen aanbrengen zoals:

• Een rol of cirkel toevoegen, wijzigen of verwijderen

• Van een rol een cirkel maken of van een cirkel een rol maken

• Een cirkel herstructureren door de rollen of domeinafspraken te wijzigen

• Een domeinafspraak toevoegen, wijzigen of verwijderen

• Een verkiezing organiseren voor een lid/leden dat/die aan een rol wordt/worden toegewezen

Besluitvorming op Holaspirit kan rechtstreeks tijdens een overleg of asynchroon (buiten een overleg) via voorstellen.

Als platformbeheerder kun je besluitvormingsinstellingen voor je organisatie configureren en kiezen tussen:

Vrije besluitvormingsmodus

De vrije besluitvormingsmodus wordt aanbevolen bij het uitbouwen van je organisatie op Holaspirit. Tijdens het ontwerpen van je organigram door de aanmaak van rollen en cirkels bijvoorbeeld kunnen in deze modus wijzigingen worden aangebracht zonder dat de andere leden daarvoor toestemming hoeven te geven. Alle wijzigingen worden dan onmiddellijk goedgekeurd en doorgevoerd.

Alle leden van een cirkel, zolang ze maar kernrollen zijn, kunnen de rollen en de verschillende onderdelen ervan wijzigen.

Om te zorgen voor transparantie in de besluitvorming binnen de cirkel zijn alle evoluties zichtbaar in de tijdlijn van de rol/cirkel. Alle leden van de organisatie hebben toegang tot de informatie over de laatste ontwikkelingen die in Activiteiten op de pagina van de rol/cirkel worden doorgevoerd.

Besluitvormingsmodus op basis van toestemming

Opdat een wijziging in de governance wordt goedgekeurd en toegepast binnen de organisatie, vereist de besluitvormingsmodus op basis van toestemming dat geen enkel lid van de cirkel er bezwaar tegen maakt binnen de vooraf vastgestelde termijn.

Deze besluitvormingsmodus verschilt van het systeem op basis van consensus, waar volledige unanimiteit nodig is om te kunnen handelen. Om de toestemming van de cirkel te verkrijgen, mag niemand nee zeggen, terwijl voor het verkrijgen van consensus iedereen ja moet zeggen.

Er zijn echter uitzonderingen waardoor een gebruiker de governance kan wijzigen zonder voorafgaande goedkeuring:

• Als een kernrol van een rol besluit de rol in een cirkel te veranderen.

• Wanneer een lid een evolutie voorstelt die de inhoud van een rol niet wijzigt.

De besluitvormingsmodus op basis van toestemming is uitstekend geschikt voor organisaties die de beginselen van gedeelde governance toepassen (Holacracy, Sociocracy 3.0).

Het stelt ook elk lid van een cirkel in staat om deel te nemen aan de evolutie van de governance binnen hun cirkel en om samen voorstellen voor evolutie in te dienen.

De besluitvormingsinstellingen van jouw organisatie bepalen

👤 Enkel Beheerders kunnen wijzigingen aanbrengen in de instellingen van de organisatie.

Om de besluitvormingsinstellingen van je organisatie te wijzigen, doe je het volgende:

• Klik op je profielpictogram en selecteer Beheer

• Klik op Besluitvormingsinstellingen

• Selecteer de de besluitvormingsmodus die bij jouw organisatie past:

• Beslissingen worden in vrijheid genomen zonder toestemming van het cirkellid

• Beslissingen moeten ter goedkeuring aan de cirkelleden worden voorgelegd alvorens te worden uitgevoerd

• Door de besluitvormingsmodus op basis van toestemming te selecteren, kun je ook kiezen voor:

• De voor leden vastgestelde stemtermijn bij asynchrone voorstellen

• Om toelichting vragen bij een bezwaar tegen een voorstel

• Klik op Opslaan

Hoe pas ik de besluitvormingsinstellingen van een cirkel aan?

Als je in je organisatie verschillende besluitvormingsmodi hanteert, kun je de besluitvormingsmodus die op cirkels wordt toegepast per cirkel aanpassen.

Cirkels kunnen hun eigen instellingen wijzigen, los van de instellingen voor de gehele organisatie. Ze kunnen besluiten te werken met een besluitvormingstermijn voor de toestemming die afwijkt van de voor de organisatie geconfigureerde termijn of zelfs een vrije besluitvormingsmodus instellen met automatische goedkeuring van beslissingen voor de cirkel.

Opmerking: Als cirkels hun eigen instellingen bepalen, worden ze onafhankelijk en gelden (huidige of toekomstige) wijzigingen in de organisatie-instellingen niet voor de cirkel. Alleen Beheerders kunnen ze nog doen aansluiten op de cirkelinstellingen van de organisatie met behulp van het cirkeldashboard.