Hoe stel ik besluitvorming op basis van toestemming in voor mijn organisatie?
Hoe stel ik besluitvorming op basis van toestemming in voor mijn organisatie?
Karolina Krawczyk avatar
Geschreven door Karolina Krawczyk
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Zelforganiserende organisaties stellen hun leden in staat op eigen houtje problemen aan te pakken, wat de keuze voor een op toestemming gebaseerde besluitvorming heel logisch maakt.

Wil een wijziging in de governance worden goedgekeurd en toegepast binnen de organisatie, dan vereist de op toestemming gebaseerde besluitvormingsmodus dat geen enkel kernlid van de cirkel er binnen de vooraf vastgestelde termijn bezwaar tegen maakt.

Een voorstel wordt door het team goedgekeurd nadat elk lid de gelegenheid heeft gehad vragen te stellen, feedback te geven en een of meer bezwaren aan te voeren.

Deze besluitvormingsmodus verschilt van de consensusmodus waarvoor volledige unanimiteit vereist is alvorens tot actie over te gaan. Om toestemming van de cirkel te krijgen, mag niemand nee zeggen, terwijl bij consensus iedereen ja moet zeggen.

Hoe configureer ik de toestemmingsmodus voor mijn organisatie?

👤 Enkel beheerders hebben toegang tot deze instelling.

Om de instellingen voor de op toestemming gebaseerde beslissingsmodus te configureren, doe je het volgende:

• Klik op je profielpictogram en ga naar Beheer

• Klik op Besluitvormingsinstellingen in het navigatiemenu links

• Selecteer Evoluties moeten voorgelegd worden aan cirkelleden

• Wijzig het aantal dagen waarna een voorstel wordt goedgekeurd als niemand bezwaar heeft gemaakt

• Kies ervoor om toelichting te vragen bij een bezwaar tegen een voorstel (optioneel)

• Klik op Opslaan

Opmerking: Een cirkel kan besluiten gebruik te maken van een ander besluitvormingsproces en zelfstandig de instellingen op zijn eigen niveau aan te passen. Sommige cirkels kunnen werken met een besluitvormingsproces op basis van toestemming (met verschillende deadlines), terwijl andere een open goedkeuringsprocedure hanteren.