Introductieprogramma voor Holacracy-gebruikers

Holacracy leren gebruiken

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als je organisatie de Holacracy-methode voor het eerst gebruikt, dan ben je op de juiste pagina aanbeland!

In samenwerking met gecertificeerde consultants en coaches heeft Holaspirit speciaal voor gebruikers een introductieprogramma ontwikkeld met de naam Habit Helper, dat onderdeel uitmaakt van de Holacracy-extensie. Dit programma heeft tot doel je een beter inzicht te geven in de basisbeginselen van de door HolacracyOne ontwikkelde methodologie door je content aan te bieden om de invoering en toepassing ervan binnen je organisatie te vergemakkelijken.

Het programma heeft de vorm van een nieuwsbrief die bestaat uit 12 e-mails die wekelijks in het Engels worden verstuurd en is samengesteld door Anne Nynke Jansma voor Holaspirit.

Ga naar:

Wat is het Habit Helper-programma?

• Les #1: Hola-Wat? In deze eerste les reiken we je enkele bronnen aan die je helpen de omschakeling van een hiërarchie naar zinvolle gespreide gezagsverhoudingen te begrijpen. Het is je eerste stap om Holacracy beter te begrijpen! We zullen een aantal verhelderende informatiebronnen en artikels met je delen. Bekijk hieronder de eerste les!

• Les #2: Hola-Waarom? Waarom is het een interessant model? Waarom is dit relevant voor mijn organisatie? Waarom zouden we onze werkwijze veranderen? Een beter inzicht in de redenen voor de verandering zal je zeker helpen de toepassing ervan te verbeteren!

• Les #3: Rollen en cirkels. In deze les gaan we dieper in op de overgang naar rollen en cirkels. Hoe ga je van de functiebeschrijving van een traditionele organisatie naar een zelfsturende organisatie op basis van rollen en cirkels?

• Les #4: Je lead link is niet je manager. In Holacracy is er geen manager. Deze les gaat over lead links, het verschil tussen het hebben van een manager en de autonomie die rollen bieden.

• Les #5: Spanningen zijn een brandstof. Wat zijn spanningen in Holacracy? Werkt iets niet optimaal? Is het een kans die door je bedrijf niet wordt aangegrepen? Deze week verdiepen we ons in spanningen, wat ze zijn en hoe je ze kunt verwerken.

• Les #6: Alles over werkoverleg. Een van de voordelen van het werken met Holacracy is dat er een zeer duidelijke, gestructureerde en efficiënte manier is om overleg te voeren. In deze les gaan we dieper in op werkoverleg om activiteiten binnen je teams te beheren.

• Les #7: Alles over roloverleg. We behandelen het onderwerp roloverleg, waarbij de organisatie structuur geeft aan de cirkels.

• Les #8: Hoe word je een goede facilitator? In deze les leer je meer over de rol van facilitator. We delen informatiebronnen met je om je vaardigheden als facilitator te verbeteren.

• Les #9: HR in Holacracy. Alles draait om werk en rollen in Holacracy, maar hoe zit het met de mensen? Deze les behandelt enkele veelbesproken HR-onderwerpen zoals indienstneming, inwerken, verloning en feedback.

• Les #10: Manieren om een strategie te bepalen. In deze les wijzen we je op enkele inspiratiebronnen en praktijkvoorbeelden van hoe andere Holacracy-gebruikers hun strategie vormgeven.

• Les #11: Praktijkvoorbeelden. Wat doen andere organisaties? Hoe functioneert Holacracy bij hen? Hier vind je een aantal interessante praktijkvoorbeelden van organisaties die al een tijdje bezig zijn met Holacracy en hun ervaringen delen ter inspiratie.

• Les #12: Dagdagelijkse gewoontes. In de laatste les krijg je voorbeelden die nuttig zijn voor je dagdagelijkse gebruik van Holacracy (GTD, projecten, enz.).

Habit Helper inschakelen

Opgelet: Habit Helper maakt deel uit van de Holacracy-extensie. Zorg er dus voor dat de extensie geactiveerd is om het programma in te schakelen.

Enkel platformbeheerders en gebruikers die aangesteld zijn als beheerders voor de Holacracy-extensie kunnen deze e-mailreeks activeren.

Na activering van de Habit Helper ontvangen alle leden van de organisatie 3 maanden lang de nieuwsbrief in de vorm van één e-mail per week.

Als nieuwe leden aan de organisatie worden toegevoegd na de activering van de extensie, ontvangen ze het hele programma vanaf het begin.

Om de Habit Helper in te schakelen, doe je het volgende:

• Klik op je profielpictogram en selecteer Beheer.

• Scroll omlaag naar Extensie.

• Klik op Holacracy onderaan.

• Klik op het tabblad Habit Helper.

• Klik op de knop Inschakelen onderaan.

Opmerking: Als je de extensie al hebt geactiveerd voor je organisatie en deze op een ander moment opnieuw wilt activeren, wordt de nieuwsbrief alleen verzonden naar leden die hem nog niet hebben ontvangen.

Habit Helper uitschakelen

Om de Habit Helper uit te schakelen, doe je het volgende:

• Klik op je profielpictogram en selecteer Beheer.

• Scroll omlaag naar Extensie.

• Klik op Holacracy onderaan.

• Klik op het tabblad Habit Helper.

• Klik op de knop Uitschakelen onderaan.

Schakel je het programma uit, dan kunnen leden die op dat moment op de nieuwsbrief zijn geabonneerd nog steeds het hele programma tot en met de laatste les ontvangen. Nieuwe leden van de organisatie kunnen echter geen gebruikmaken van het programma.

Als leden zich persoonlijk willen afmelden voor de nieuwsbrief, kunnen ze zich rechtstreeks via de e-mail afmelden.

Opmerking: Als je de extensie al eens hebt geactiveerd in je organisatie en je wilt hem daarna nog eens activeren, dan leidt de reactivering ertoe dat de nieuwsbrief wordt verzonden naar leden die zich nog niet eerder hadden aangemeld.