Hoe een OKR aanmaken, wijzigen en verwijderen?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Hoe een OKR aanmaken, wijzigen en verwijderen?

Een OKR (Objectives and Key Results) is een populaire managementstrategie om doelstellingen vast te leggen en resultaten in kaart te brengen. Het zorgt voor onderlinge afstemming en betrokkenheid rond meetbare doelstellingen.

OKR's passen ze een heel eenvoudig principe toe om resultaten te meten:

Ik zal ______ gemeten worden door ________.

Door alleen te meten wat van belang is en eenvoudige uitgangspunten te hanteren, kunnen mooie resultaten bereikt worden.

Holaspirit biedt een duidelijk overzicht van de doelen, de sleutelresultaten die je volgt en het werk dat gedaan wordt om de doelen te bereiken. OKR-functies helpen je team om op elkaar afgestemd te zijn en blijven en werk meteen aan waardecreatie te koppelen.

De OKR bestaat uit een doelstelling, die het doel omschrijft, en sleutelresultaten, die de geboekte vooruitgang naar het doel meten.

Een OKR toevoegen

Alle leden van een cirkel kunnen OKR's voor hun cirkel toevoegen, wijzigen of verwijderen op Holaspirit. Alle leden van een cirkel kunnen aan een OKR toegewezen worden.

In de OKR-module klik je op de knop OKR toevoegen:

Rechts op de kaart doe je het volgende:

• Voeg een Titel toe aan de doelstelling (die dient kwalitatief en ambitieus te zijn).

• Selecteer de cirkel die belast is met het bereiken van de OKR.

• Selecteer een frequentie voor de OKR (per jaar, per kwartaal) volgens de OKR-cyclus die in jouw organisatie van toepassing is.

• Voeg een Omschrijving toe aan de OKR om de strategie te verduidelijken en belangrijke informatie mee te delen.

• Voeg Sleutelresultaten toe (kwantitatief en meetbaar) door op Sleutelresultaat toevoegen te klikken. Bewerk door rechtstreeks op de regel te klikken.

Een Sleutelresultaat start altijd met een beginwaarde en eindigt met een verwachte eindwaarde. Je kunt de schaal van de sleutelresultaten aanpassen.

Tips ⭐:

• Voeg niet meer dan 3 of 4 sleutelresultaten per doelstelling toe voor meer effectiviteit.

• Duid je betrouwbaarheidsgraad aan voor het bereiken van het sleutelresultaat met behulp van de beschikbare kleurcodering. Gebruik deze kleurcodering om je acties in de cyclus te prioriteren.

Om sleutelresultaten te bewerken, te wijzigen of te verwijderen, klik je gewoon op het item.

In het menu rechts op de OKR-kaart vind je alle beschikbare opties:

• Wijs in de kring een rol aan die verantwoordelijk is voor het project.

• Wijs alleen cirkelleden toe.

• Koppel een project aan de OKR (om te laten zien dat het project bijdraagt aan het doel). Je zorgt voor meer afstemming in de organisatie en laat iedereen zien waar hij/zij bijdraagt.

• Stem af op een andere OKR: om je OKR-hiërarchie op te bouwen, is het nodig ze op elkaar af te stemmen. (zie ook: OKR-hiërarchie bekijken).

• Voeg een bestand toe uit Google Drive, Dropbox, One Drive, een link of je computer

Andere acties zijn beschikbaar, zoals OKR-url kopiëren om met leden van je organisatie te delen of OKR archiveren of verwijderen als de cyclus eindigt.

Je kunt je sleutelresultaten handmatig sorteren door met je muis boven het sleutelresultaat dat je wilt verplaatsen te bewegen en op de 3 stippen links te klikken.

Een OKR wijzigen

Je kunt een OKR wijzigen door op de kaart te klikken die je wilt veranderen. Open gewoon de kaart om ze te bewerken.

Alle leden van een cirkel kunnen een OKR bewerken.

Platformleden hebben toegang tot OKR's en kunnen ze bekijken, maar hebben geen rechten om ze te bewerken.

Een OKR archiveren en verwijderen

Een verwijderde OKR wordt definitief van het platform verwijderd met alle bijbehorende informatie. Het verwijderen van een OKR is definitief en verwijderde OKR's kunnen niet hersteld worden.

Een gearchiveerde OKR is bijvoorbeeld een OKR die voltooid is of waarvan de cyclus is afgelopen. Hij blijft zichtbaar in het overzicht Gearchiveerde OKR's.

Om een OKR te archiveren of te verwijderen, klik je op de 3 stippen rechts op de OKR of rechtstreeks op de OKR om de kaart te openen.

OKR's filteren en opzoeken

Sorteren

Kaarten worden in de OKR-module standaard gesorteerd op frequentie.

Op de cirkelpagina kun je OKR's groeperen volgens Rol, Status of Frequentie voor meer duidelijkheid over "wie doet wat".

Opzoeken

Gebruik de zoekopties. Typ gewoon in het zoekveld bovenaan om naar kaarten te zoeken aan de hand van trefwoorden of status.

Een gesprek beginnen met teams

Rollen vermelden

In het onderdeel "Commentaren" in de OKR-map ga je in gesprek met andere leden die bij de OKR in kwestie betrokken zijn. Rollen vermeld je door "+@" in te tikken gevolgd door de naam van de rol in kwestie.

Je kunt een reactie toevoegen om informatie te delen.

De link van een OKR-kaart delen

Voor de link van een OKR klik je op de 3 stippen rechts ervan of klik rechtstreeks op de OKR, en kies vervolgens URL kopiëren. Je kunt deze link naar je medewerkers sturen om belangrijke informatie te delen.