Instellingen voor organigrammen beheren

Organigrammen in- of uitschakelen

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met Holaspirit kun je je organisatie bekijken door middel van een reeks organigrammen, waarbij je rollen en cirkels in verschillende formaten weer kunt geven.

Het organigram geeft de relaties tussen rollen en cirkels weer als een diagram, waardoor het voor leden gemakkelijker wordt te begrijpen hoe je organisatie is gestructureerd.

👤 Beheerders kunnen verschillende organigramweergaven in- of uitschakelen in Beheer.

Ga naar:

Hoe schakel ik organigrammen in of uit?

Om de organigraminstellingen voor je organisatie te configureren, doe je het volgende:

• Klik op je profielpictogram en selecteer Beheer.

• Ga naar Organigraminstellingen.

• Onder Organisatieorganigram klik je op de organigrammen die je wilt inschakelen voor je organisatie zodat alle gebruikers kunnen kiezen om deze weergave op hun platform te gebruiken.

• Selecteer een Standaardorganigram dat standaard wordt weergegeven voor alle gebruikers.

• Als je je organisatie openbaar hebt gemaakt, selecteer dan het organigramtype dat wordt weergegeven onder Openbaar organigram.

• Klik op Opslaan.

Nadat je hebt bepaald welke organigrammen voor jouw organisatie beschikbaar zijn, kunnen gebruikers in hun sorteeropties de juiste grafiek kiezen.

Verschillende soorten organigrammen

Holarchy

Het wordt vooral gebruikt door organisaties die werken met Holacracy en vormt een prima alternatief voor de traditionele, piramidevormige managementhiërarchie. Het ziet eruit als een reeks in elkaar ingebedde cirkels die onafhankelijk zijn, maar ook deel uitmaken van een systeem. Elke cirkel (team) bestaat uit een reeks rollen die rond een specifieke functie zijn gegroepeerd, of dat nu een specifiek projectteam, een afdeling, een ondersteunende functie of een bedrijfslijn is. Het verbeeldt een hiërarchie van teams, niet van mensen.

Netwerk van teams

Een andere visuele weergave bestaat erin de hoofdcirkel (Algemene cirkel) in het midden weer te geven met daaromheen knooppunten van teams. Alle cirkels worden op hetzelfde niveau weergegeven als een vlak netwerk van teams waarop je kunt in- of uitzoomen.

Rolrelaties

👉 Om dit type organigram te kunnen gebruiken, moet je de relaties tussen de rollen in je organisatie definiëren. Lees hiervoor dit artikel!

Dit organigram helpt interne relaties tussen rollen weer te geven wanneer een rol in een andere rol of cirkel wordt vermeld. Het brengt de communicatie en samenwerking tussen de verschillende entiteiten in kaart en kan worden gebruikt om bedrijfsworkflows te tonen.