Overzicht van de Rolsjablonen

Ontdek hoe je rolsjablonen kunt aanmaken en gebruiken op Holaspirit

Karolina Krawczyk avatar
Geschreven door Karolina Krawczyk
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Rolsjablonen vormen een van de gemakkelijkste manieren om tijd te winnen bij het ontwerpen van een nieuwe organisatie op Holaspirit. Voeg snel gepersonaliseerde sjablonen toe aan het organigram van je organisatie voor een sneller ontwerp.

Bepaalde rollen kunnen in verschillende teams worden gebruikt of belangrijke verantwoordelijkheden in hun cirkels overnemen. In plaats van deze rollen telkens handmatig aan te maken, kun je rolsjablonen aanmaken om tijd te besparen.

In de Beheerinstellingen heb je toegang tot al je rolsjablonen. Voor Holacracy 5.0-rollen zijn standaard al rolsjablonen aangemaakt. Gebruik of bewerk ze gerust of maak je eigen sjablonen aan!

Opmerking: Rolsjablonen worden beheerd door platformbeheerders, maar zijn beschikbaar voor alle gebruikers binnen de organisatie.

Ga naar:

Rolsjabloon aanmaken

Om een nieuw rolsjabloon aan te maken, ga je naar Beheer:

• Ga naar Rolsjablonen.

• Klik op Sjabloon toevoegen.

• Vul de Naam, het Doel, de Domeinen en Verantwoordelijkheden van de rol in.

• Klik op Sjabloon aanmaken om te bevestigen.

Rolsjabloon bewerken of verwijderen

Om een bestaand rolsjabloon te bewerken, doe je het volgende:

• Klik op de 3 stippen naast het sjabloon.

• Selecteer Sjabloon bewerken.

• Bewerk de vereiste velden en klik op Opslaan en daarna op Bevestigen.

Opmerking: Alle wijzigingen aan de rolsjablonen worden automatisch toegepast bij de rollen die op basis ervan worden aangemaakt.

Om een rolsjabloon de verwijderen, doe je het volgende:

• Klik op de 3 stippen naast het sjabloon.

• Selecteer Sjabloon verwijderen en daarna Verwijderen.

Opmerking: Rolsjablonen die zijn ingesteld als Kernrollen in de Cirkelinstellingen onder Beheer. Als je ze wilt verwijderen, moet je ze eerst uit Kernrollen verwijderen.

Rol aanmaken vanaf een rolsjabloon

Win tijd bij het aanmaken van een rol door een rolsjabloon te importeren.

⚠️ De rol en de sjabloon op basis waarvan ze is aangemaakt, zijn op elkaar afgestemd:

• Wordt de sjabloon gewijzigd, dan gebeurt hetzelfde met de rol.

• Wordt de rol gewijzigd, dan sluiten ze niet meer op elkaar aan. Je krijgt hiervan een melding bij het wijzigen van de rol.

Dit kan op de volgende manieren:

1. Vanuit de Governance-app in Rollen:

• Klik op de knop Toevoegen en daarna op Rol toevoegen.

• Selecteer Rolsjabloon importeren.

• Selecteer de Hoofdcirkel waartoe de rol moet behoren.

• Selecteer de Rolsjabloon.

2. Vanuit de Cirkelpagina waartoe je wilt dat de rol behoort:

• Klik op Toevoegen en daarna op Rol toevoegen.

• Selecteer Rolsjabloon importeren.

• Selecteer de Rolsjabloon.

Daarna is de procedure hetzelfde, ongeacht de plaats van waaruit je een nieuwe rol toevoegt:

• Je kunt toelichten waarom je een rol aanmaakt.

• Als je organisatie of cirkel functioneert volgens de open besluitvormingsmodus, klik je op Bevestigen en de rol wordt in real time aangemaakt.

• Als je organisatie functioneert volgens de toestemmingsmodus, moeten de andere leden van je cirkel instemmen met je voorstel om een nieuwe rol aan de cirkel toe te voegen. Je hebt je voorstel aangemaakt en nu kun je:

• Je voorstel Voorleggen aan jouw cirkel.

• Je voorstel Opslaan in de Voorstellen-app ter evaluatie en voorleggen wanneer je klaar bent.

• Je voorstel Toevoegen aan een bestaand voorstel dat al opgeslagen is in de Voorstellen-app.

Meer informatie over hoe je voorstellen kunt aanmaken, indienen en volgen kun je in dit artikel.

Rolsjabloon toepassen op een bestaande rol

Met Holaspirit kun je rolsjablonen toepassen op bestaande rollen om tijd te winnen bij het opnieuw ontwerpen en structureren van je organisatie.

Vereiste:

• Lid zijn van de cirkel waar de rol deel van uitmaakt.

• Het rolsjabloon dat je op de rol wilt toepassen moet al aangemaakt zijn.

⚠️ Opgelet: Als je een rolsjabloon toepast op een bestaande rol, worden de Naam, het Doel, de Domeinen en Verantwoordelijkheden definitief vervangen door die van het sjabloon.

• Ga naar de rollenpagina.

• Klik op de drie stippen rechts bovenaan.

• Selecteer Toepassen op rolsjabloon.

• Selecteer de rolsjabloon in het keuzemenu.

• Als je organisatie functioneert volgens de open besluitvormingsmodus, klik je op Bevestigen onderaan op de pagina om de evolutie toe te passen.

• Als je organisatie functioneert volgens de toestemmingsmodus, klik je op Voorleggen om je voorstel naar je teamgenoten te sturen zodat ze erover kunnen stemmen of Opslaan als voorstel in je Voorstellen-app om te evalueren en later voor te leggen (Meer lezen).

De rol en haar sjabloon sluiten op elkaar aan:

👉 Wordt het sjabloon gewijzigd, dan wordt ook de rol gewijzigd.

👉 Wordt de rol gewijzigd, dan sluiten ze niet langer op elkaar aan. Je wordt hiervan op de hoogte gesteld bij het bewerken van de rol.

Rolsjabloon instellen als een kernrol

Als je wilt dat een rolsjabloon automatisch wordt aangemaakt bij het aanmaken van cirkels voor je organisatie, dan kun je er een kernrol van maken:

• Ga naar Beheer.

• Ga naar Cirkelinstellingen.

• Bij Kernrollen selecteer je het rolsjabloon van je keuze in het keuzemenu.

• Klik op Opslaan bovenaan op de pagina om te bevestigen.

Opmerking: Als je een Kernrol toevoegt, wordt die automatisch toegevoegd aan alle cirkels die worden aangemaakt en aan de bestaande cirkels in je organisatie. Verwijder je een Kernrol uit deze instellingen, dan wordt de rol die aan bestaande cirkels is toegevoegd verwijderd en dus ook de inhoud ervan.

Lijst met leden die toegewezen zijn aan rolsjablonen exporteren

Je kunt de lijst met leden die zijn toegewezen aan rolsjablonen exporteren.

• Ga naar Beheer.

• Ga naar Rolsjablonen.

• Klik op de drie stippen naast het sjabloon van je keuze.

• Selecteer Leden exporteren.

Zo kun je de lijst downloaden van alle leden die zijn toegewezen aan alle rollen die bij dit rolsjabloon in je organisatie aansluiten.