Hoe een domeinafspraak toevoegen of wijzigen?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Basisbeginselen inzake domeinafspraken

Domeinafspraken verlenen of beperken toegang tot iets waarover een rol of cirkel al zeggenschap heeft: het domein. Omdat domeinen exclusieve controle bieden, zijn domeinafspraken nodig om verder te verfijnen wie en/of hoe iemand een domein mag beïnvloeden.

Domeinen en domeinafspraken gaan altijd samen. Om domeinafspraken echt te begrijpen, moet je begrijpen wat domeinen zijn en hoe ze werken. Lees daarvoor dit artikel.

De meeste domeinafspraken worden aangemaakt tijdens roloverleg. Je kunt echter ook buiten overleg om (asynchroon) op elk moment domeinafspraken aanmaken en bijwerken.

Een nuttige manier om na te denken over domeinafspraken is je af te vragen wat jouw rol of cirkel beheerst. Je kunt niet superviseren wat je niet controleert. Als je bijvoorbeeld wilt beperken welke rollen wijzigingen in de website kunnen aanbrengen, dan zou je eerste vraag moeten zijn: “Controleert mijn rol de website?”.

⚠️ Opgelet: Om een domeinafspraak aan een rol of cirkel toe te voegen, moet eerst een domein vastgelegd worden.

Ga naar:

De domeinafspraak van een cirkel toevoegen of wijzigen tijdens een overleg

Misschien wil je de aanmaak/wijziging van een domeinafspraak direct met je team bespreken tijdens een overleg. Je kunt je idee op twee manieren voorleggen:

👉 Als je je evolutie al hebt aangemaakt (domeinafspraak toevoegen of wijzigen) als een voorstel, kun je het importeren in een overleg, ongeacht of het als concept is opgeslagen in je Voorstellen-app of dat je het al asynchroon hebt ingediend.

👉 Je kunt je idee om een domeinafspraak aan te maken/toe te voegen als een agenda-item toevoegen aan het overleg. De overlegsecretaris selecteert het dan tijdens de stap Agenda om de evolutie aan te maken tijdens het overleg. De overlegsecretaris doet dan het volgende:

• Klik op Overlegresultaten toevoegen.

• Selecteer Domeinafspraak en dan Domeinafspraak toevoegen/wijzigen.

• Vul de naam en omschrijving van de domeinafspraak in en kies een domein of wijzig de informatie.

• Klik op Opslaan.

Zodra het agendapunt is goedgekeurd door de secretaris en alle deelnemers aan het overleg hebben ingestemd met de evolutie, wordt de domeinafspraak aangemaakt/gewijzigd en kan deze worden bekeken onder Domeinafspraken op de cirkelpagina.

De domeinafspraak van een cirkel toevoegen of wijzigen buiten een overleg om

Als een cirkel een domein bezit, kan elk cirkellid besluiten een nieuwe domeinafspraak toe te voegen of zelfs besluiten een bestaande aan te passen.

• Ga naar de cirkelpagina.

• Om een domeinafspraak toe te voegen, klik je op het “+”-pictogram in Domeinafspraken.

• Om een domeinafspraak te wijzigen, klik je op de domeinafspraak zelf en dan op het Bewerken-pictogram.

• Vul de naam en beschrijving in en kies het domein dat aan de domeinafspraak is gekoppeld of bewerk de informatie.

• Je kunt ook een Reden toevoegen waarom je de domeinafspraak wilt toevoegen/wijzigen (optioneel).

De volgende stappen hangen af van de voor jouw organisatie geldende besluitvormingsinstellingen.

Als je organisatie werkt volgens de vrije besluitvormingsmodus, klik je op Goedkeuren om te bevestigen. Je evolutie wordt meteen doorgevoerd.

Als je organisatie werkt volgens de toestemmingsmodus, heb je drie opties:

• Indienen: je voorstel wordt onmiddellijk naar de andere cirkelleden gestuurd zodat ze het kunnen goedkeuren of afwijzen. Als er binnen de goedkeuringsperiode geen bezwaar wordt gemaakt, wordt je evolutie uitgevoerd.

• Opslaan als een voorstel: een concept van je voorstel wordt opgeslagen in de Voorstellen-app om te bekijken, te bewerken en in te dienen als je klaar bent.

• Toevoegen aan een voorstel: als je evolutie overeenkomt met een van je bestaande voorstellen, kun je het gewoon toevoegen aan dat opgeslagen voorstel in je Voorstellen-app.

De evolutie verschijnt pas op de pagina van de cirkel als deze is goedgekeurd door de andere leden van je cirkel. Meer informatie over het aanmaken, indienen en volgen van voorstellen vind je hier.

De domeinafspraak van een rol aanmaken of wijzigen

Elk lid dat aan de rol is toegewezen kan een domeinafspraak voor de rol toevoegen of wijzigen.

• Ga naar de rolpagina.

• Om een domeinafspraak toe te voegen, klik je op het “+”-pictogram in Domeinafspraken.

• Vul de titel en beschrijving van je domeinafspraak in en selecteer het domein dat aan de domeinafspraak gekoppeld is.

• Klik op Aanmaken.

• De domeinafspraak verschijnt onder Domeinafspraken. Je kunt de domeinafspraken wijzigen of lezen door erop te klikken of op de drie puntjes ernaast.

Opmerking: In de tijdlijn van de rol kun je zien wie wijzigingen heeft aangebracht in de rol en daarmee in de domeinafspraken.